EnglishNorwegian

Søvnproblem

I motsetning til hva mange tror, er ikke søvn en enkel passiv og mer eller mindre bevisstløs tilstand. Kroppen og hjernen vår er minst like aktive om natten når vi sover som under våken tilstand.
Misforståelse om søvnens aktive rolle kan være grunnen for vår holdning til søvn, der den i beste fall er ansett som en nødvendighet og i verste fall en sykdom som skal kureres. 
Flere og flere forskningsrapporter konkluderer med at god søvn gir viktige fysiske og psykologiske fordeler. Samtidig blir det påpekt at mange typer helseproblem er forbundet med mangel på tilstrekkelig søvn. 

Natt- og dagsyklus og hormonbalanse

Helseproblem knyttet til mangel på tilstrekkelig søvn blir forsterket ved bruk av elektrisk belysning og elektroniske enheter på kveldstid. Disse avgir mye blått lys som forsinker de naturlige biologiske rytmene relatert til natt- og mørkesyklusene. 

Forskning viser at eksponering av blått lys om kvelden undertrykker vår naturlige utskillelse av søvnhormonet og antioksidantet melatonin. Lyset får hjernen til å tro det er dagtid og kroppen holder seg til dagskjemaet sent inn i natt- og mørketimene. Dette påvirker ikke bare kvaliteten og varigheten av søvnen, men forstyrrer også den totale natt-og dagsyklusen og hormonbalansen i kroppen.

 

 

HVORDAN CIRCADIAN EYEWEAR BRILLER KAN HJELPE SØVNPROBLEM 

Eksponering av blått lys under natt- og mørkesyklusen kan forverre mange søvnproblem, men ved å nøye planlegge leggetid og justere miljøet rundt kan en kontrollere døgnrytmen og søvnmønsteret.

Circadian Eyewear briller kan hjelpe med å synkronisere døgnrytmen ved at det oransje glasset hindrer det blå spekteret av lyset fra å nå øynene. Da vbil hjernen oppfatte at det er mørketid og starter utskillelse av søvnhormonet og antioksisdantet melatonin etter en halv times tid.

Bruk av brillen ca. 2 timer før regelmessig leggetid kan hjelpe med å roe ned kroppen og fremme søvn til ønsket tid. Samtidig kan en være aktiv og være omgitt av elektriske og elektroniske apparat uten at det forårsaker forstyrrelse av den 24-timers døgnrytmen.

Hvis du lider av forsinket søvnfaseforstyrrelse, dvs. du har problem med å sovne til ønsket tid, bruk Circadian Eyewear for å gradvis justere tid for innsovning. Bruk intervaller på 1 time til du har oppnådd planlagt tid for å sovne.

Circadian Eyewear brillekolleksjon
Circadian Eyewear

 

 

 

 

 

FORSKNING AV SØVNPROBLEM RELATERT TIL DØGNRYTMER

Forskning fra PubMed (engelsk)
Amber lenses to block blue light and improve sleep: a randomized trial.

Wearing blue light-blocking glasses in the evening advances circadian rhythms in the patients with delayed sleep phase disorder: An open-label trial.

Forskning fra Taylor and Francis Online (engelsk)
Protective effect of blue-light shield eyewear for adults against light pollution from self-luminous devices used at night.

Forskning fra Sleep Health (engelsk)
https://www.sleephealthjournal.org/article/S2352-7218%2815%2900015-7/abstract
https://www.sleephealthjournal.org/article/S2352-7218(15)00015-7/fulltext

https://www.sleephealthjournal.org/article/S2352-7218%2815%2900015-7/abstract

Artikkel fra Forskning.no Så lenge bør du sove (norsk)
https://forskning.no/samfunnsmedisin-menneskekropp...

Informasjon om forskningskilder